NFT-ji: kdo jih še vedno ima in zakaj jih še ne prodajate?

Živjo, rad bi vedel, koliko ljudi je tu kdaj kupilo NFT projekte in ali jih še vedno imate v lasti?

Zavedam se, da je ta tema nekoliko zastarela. V prejšnjem bikovskem tržnem ciklu so jih močno kritizirali (“previsoke cene slik”, pomanjkanje prave funkcionalnosti, čista špekulacija). Vendar opazim, da se tema spet pojavlja v kripto skupnosti in nekateri projekti dosegajo cene, sam, ki so bile v zadnjem piku.

Sam menim, da imajo NFT-ji več možnosti uporabe:

Kolekcionarstvo - podoben koncept kot pri pravih zbirateljskih kartah ali umetniških delih.

Digitalni avatar - danes številni ljudje svoj NFT uporabljajo kot profilno sliko za identiteto v svetu web3.

Status in prepoznavnost - ko imate nekaj redkega, to opazi veliko ljudi (kar je podobno z dragimi avtomobili ali umetninami).

Umetnost - še vedno je pomembno, kdo je avtor in kaj predstavlja delo, le da je oblika drugačna.

Tehnologija - ključna prednost je, da lahko dokažeš lastništvo digitalnih predmetov brez posrednikov, kot so banke. To omogoča stvari, kot so edinstvene vstopnice za dogodke, ekskluziven dostop do skupnosti ali varno trgovanje z digitalnimi dobrinami.

Ali je kdo med vami, ki še verjame v dolgoročni potencial te tehnologije in ni del večine, ki je že pozabila nanjo?

Torej, ali ima kdo kakšno pozitivno mnenje poleg običajnih kritik?

Še vedno imam svojo prvo kolekcijo iz začetka 2021. Nisem prodal ker se infrastruktura počasi izboljšuje - me zanimajo predvsem gaming NFT-ji, kjer lahko dejansko uporabljaš predmete v igrah. Problem je bil, da so vsi kupovali samo za hiter dobiček, ne za uporabo. Mislim, da bo naslednji val bolj fokusiran na praktičnost. Že nastajajo projekti za digitalne certifikate, licenciranje glasbe, celo za nepremičnine. Seveda je tveganje ogromno, ampak mi, ki smo vztrajali skozi bear market, vidimo da tehnologija ni mrtva. Kar me pa res moti je to konstantno prepričevanje drugih ljudi. Če ne vidiš potenciala, pač ne kupi. Jaz ne govorim ljudem kaj naj naredijo z delnicami ali zlatom.

Zanimivo vprašanje! Kupil sem nekaj NFT-jev med 2021-2022 boom-om in jih še imam… čeprav se včasih sprašujem zakaj :sweat_smile:

Katere projekte si opazil, da se spet “prebujajo”? Vidim, da se modri chip NFT-ji (BAYC, CryptoPunks) premikajo navzgor, samo ne vem če je kratkoročna špekulacija ali nekaj več.

Tehnologija za dokaz lastništva se mi še vedno zdi smiselna… kako vidiš prihodnost z novimi načini za digitalno identiteto? Večina mojih prijateljev zdaj uporablja druge platforme za online imidž.

Kakšno mnenje imaš o gas fee-jih? Mislim, da je to bil velik razlog za padec popularnosti. Bodo Layer 2 rešitve to rešile?

Kateri projekti so ti trenutno zanimivi? Razmišljam ali dokupiti nekaj ali končno prodati kar mam :thinking:

prodal sem večino lani ko so bile cene še vredu. obdržal sem le projekte z aktivno skupnostjo ki še gradijo… NFT trg bo preživel ampak bo popolnoma drugačen. profitne slike so mrtve, utility projekti pa morda preživijo